Regelgeving autoruiten blinderen

Autoruiten blinderen is niet zomaar toegestaan. Hoe mooi u het ook vindt, er zitten een aantal regels aan verbonden waar u rekening mee dient te houden. Zo moet in Nederland de voorruit van een voertuig minimaal 55% lichtdoorlatendheid hebben, en voor de zijruiten aan de voorkant geldt minimaal 50% lichtdoorlatendheid. U mag uw achterruit en de zijruiten aan de achterkant blinderen met raamfolie, mits u een rechter buitenspiegel heeft. Deze is in dit geval verplicht. Wij zetten hieronder de belangrijkste regels voor autoruiten blinderen voor u op een rij. Wilt u ze eens allemaal lezen? Bekijk dan eens de site van het Openbaar Minister.

De onderstaande afbeelding geeft aan wat wettelijk is toegestaan.

XPEL Foliesoorten

Politiecontrole

Wanneer u staande wordt gehouden door de politie, zijn zij gemachtigd om een controle uit te voeren. Heeft u wel eens gehoord van de tintman? Dit is het apparaat dat de politie gebruikt om de lichtdoorlatendheid van uw ruiten te controleren. Ze plaatsen aan twee zijden van de autoruit een meetcel die elkaar door het glas heen zien. Vervolgens meten ze nog hoeveel licht er nog wordt doorgelaten. U ontvangt een proces-verbaal wanneer blijkt dat er niet voldoende licht wordt doorgelaten. Niet voldoende licht betekent minder dan 55% van de voorruit en/of de zijvoorruiten.

 

APK-controle autoruiten blinderen

Lichtdoorlatendheid controleren is geen onderdeel van een APK-keuring. De ruiten mogen echter niet voorzien zijn van onnodige voorwerpen die het uitzicht beperken, zoals stickers en hele donkere raamfolie. Dit is wél een APK-eis. Dit geldt alleen voor het uitzicht van de bestuurder, maar de APK-keurmeester zal uiteindelijk de ruiten beoordelen. Wilt u uw ruiten blinderen? Vraag gerust even advies op!